Σαλάτα του Καίσαρα με κοτόπουλο μαριναρισμένο σε σάλτσα σαφράν

Ingredients

  • 2 τεμ. Μαρούλι ίσιο κομμένο για σαλάτα
  • 10 τεμ. Ψημένο Bacon Φέτες με πιπέρι
  • 100γρ Κρουτόν με άρωμα σκόρδου
  • 10 τεμ Τοματίνια κομμένα στη μέση
  • 2 τεμ Στήθη κοτόπουλο χωρίς πέτσα μαριναρισμένα σε σάλτσα σαφράν

Dressing Caesar

  • 4γρ αντζούγια σε λάδι
  • 5γρ μουστάρδα
  • 2,5ml ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2,5ml χυμό λεμόνι
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 10γρ παρμεζάνα τριμμένη
  • Λευκό πιπέρι ελάχιστο
  • 100γρ μαγιονέζα

Για το ψημένο Bacon με πιπέρι.

  • 10 φέτες bacon
  • Πιπέρι ημίχονδρο

Execution

Για το Dressing.

  • Στραγγίζουμε από το λάδι όσο καλύτερα μπορούμε την αντζούγια και την ψιλοκόβουμε πάρα πολύ καλά.
  • Σε ένα μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη μαγιονέζα και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος πολτός.
  • Σε ένα μπολ προσθέτουμε τη μαγιονέζα και το πολτό από το μίξερ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Μπορείτε να προετοιμάσετε το dressing από την προηγούμενη ημέρα καθώς μπορεί να μείνει έως και 4 ημέρες στο ψυγείο.

Για τα κρουτόν με άρωμα σκόρδου.

Σε περίπτωση που δεν θέλετε να αγοράσετε έτοιμα κρουτόν παρακάτω μια πολύ εύκολη συνταγή.

  • Κόβουμε ψωμί ή με το χέρι μας σε ανομοιόμορφα κομμάτια ή με ένα μαχαίρι. (Σε μικρό μέγεθος περίπου 3-5εκ.)
  • Σε ένα μπολ βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο, σκόνη σκόρδου, αλάτι και το ψωμί που έχουμε κόψει. (Εάν θέλετε μπορείτε στα 100γρ ψωμί να βάλετε 3γρ σκόνη σκόρδου, 3γρ αλάτι και 30ml ελαιόλαδο)
  • Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά που έχουμε βάλει στο μπολ και στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 7-14 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
  • Πολύ πιθανό να θέλουν ανακάτεμα όσο ψήνονται τουλάχιστον μια φορά για να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα.
  • Μπορείτε να προετοιμάσετε νωρίτερα τα κρουτόν και να τα φυλάξετε σε κλειστό δοχείο για τουλάχιστον 5 ημέρες.

Για το ψημένο Bacon με πιπέρι.

  • Πασπαλίζουμε με πιπέρι το bacon και από τις δύο πλευρές.
  • Στη σχάρα σας αφού όσο ψήνεται το κοτόπουλο ρίχνετε και τις φέτες από το bacon με προσοχή να μην κολλήσουν στη ζώνη όπου δεν έχετε μεγάλη θερμοκρασία.
  • Ψήνεται μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και να γίνουν τραγανές.
  • Σε περίπτωση που δεν ψήνεται γρήγορα μπορείτε να το μεταφέρετε και στη ζώνη όπου η φωτιά είναι ποιο δυνατή αλλά με μεγάλη προσοχή να μην κολλήσουν.
  • Κόβετε τις φέτες του bacon σε μικρότερα κομμάτια.
  • Μπορείτε εάν σας δυσκολεύει το ψήσιμο του bacon στη σχάρα να το κάνετε στο φούρνο του σπιτιού σας. Τοποθετήστε το bacon με το πιπέρι σε ένα ταψάκι και ψήστε στους 180℃ για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο σκούρο χρώμα και να είναι τραγανά.

Για το κοτόπουλο

  • Προετοιμάζουμε τη φωτιά στη σχάρα μας είτε θέλουμε να ψήσουμε σε κάρβουνα είτε θέλουμε αέριο. (Δείτε εδώ πώς προετοιμάζω τη φωτιά)
  • Ξεκινάμε το ψήσιμο για το κοτόπουλο απευθείας στην ζεστή ζώνη της σχάρας και ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. (maillard reaction)
  • Στη συνέχεια αφού έχουμε περάσει το κοτόπουλο από αυτή τη διαδικασία για να δώσουμε γεύση εάν δεν έχει φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία (Δείτε εδώ τον οδηγό για τις θερμοκρασίες στα κρέατα) την μεταφέρουμε στην δεύτερη ζώνη η οποία είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία και εκεί συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή θερμοκρασία στον πυρήνα.

Για το στήσιμο της σαλάτας

  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το κομμένο μαρούλι, τα κρουτόν, το ψημένο bacon, τα τοματίνια και το dressing και ανακατεύουμε πολύ καλά με προσοχή όμως να μην τραυματίσουμε το μαρούλι.
  • Στήνουμε σε ένα μπολ δίνοντας ύψος και στη κορυφή της σαλάτας τοποθετούμε το ψημένο κοτόπουλο αφού πρώτα το έχουμε κόψει σε φέτες.
  • Καλή όρεξη!